Αρμενική Επιτροπή Ελλάδας: Η απόφαση Μπάιντεν σηματοδοτεί το τέλος της ατιμωρησίας της Τουρκίας

News

Ικανοποιημένη και γεμάτη ελπίδα ότι ξεκινά ένας κύκλος άσκησης πιέσεων προς την Τουρκία να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων, είναι η ελληνοαρμενική κοινότητα της Ελλάδας μετά την ιστορική αναγνώριση της γενοκτονίας, από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Οι φετινές εκδηλώσεις μνήμης στην Ελλάδα για τα 106 χρόνια από την έναρξη της γενοκτονίας των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και τους Νεότουρκους είχαν ιδιαίτερη σημασία καθώς για πρώτη φορά Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι, στη μνήμη των θυμάτων.

Όπως λέει στο CNN Greece η συμπρόεδρος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπή Ελλάδας, κυρία Χριψιμέ Χαρουτουνιάν, ήταν μεγάλη η ικανοποίηση από την αναγνώριση των ΗΠΑ γιατί η Επιτροπή της Ελλάδας παρακολουθούσε χρόνια το θέμα σε συνεργασία με τις αντίστοιχες Επιτροπές στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και όπου αλλού στον κόσμο.

Προεκλογικά ο Τζο Μπάιντεν είχε δεσμευθεί ότι θα αναγνωρίσει τη γενοκτονία αλλά όπως μας λέει η κυρία Χαρουτουνιάν, «τέτοιες δεσμεύσεις είχαμε ακούσει και στο παρελθόν αλλά δεν είχε ευδοκιμήσει η αναγνώριση. Η ανακοίνωση του Μπάιντεν ήταν πολύ ξεκάθαρη, χρησιμοποιεί τον όρο γενοκτονία, που έχει πολύ μεγάλη σημασία γιατί τοποθετεί σε νομική βάση το έγκλημα που είχε οργανώσει η Τουρκία στην οθωμανική επικράτεια ενάντια στο λαό των Αρμενίων που ζούσε στα πατρογονικά του εδάφη. Το ενδιαφέρον είναι ότι μετά τις ΗΠΑ ακολούθησε και ο Καναδάς. Η αναγνώριση όπως την εκτιμούμε εμείς δείχνει ότι πλέον οι ΗΠΑ αναλαμβάνουν ευθύνη, απέναντι στο αίσθημα για δικαίωση των θυμάτων και δείχνουν μηδενική ανοχή απέναντι σε πράξεις γενοκτονίας.

Related Posts

News

Υγεία | Η μηχανική και η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της ιατρικής: από τον Covid στο Πάρκινσον, η ολιστική άποψη της υγείας

Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της υγείας είναι το κεντρικό θέμα της εκδήλωσης «Μηχανική και τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της ιατρικής: από τον Covid-19 στη