Κικίλιας – Κλούγκε: Το γραφείο του ΠΟΥ στην Αθήνα αποτελεί επιστέγασμα πολυεπίπεδης συνεργασίας

News

Σύμφωνα με τον περιφερειακό διευθυντή του Π.Ο.Υ. στην Ευρώπη, Χάνς Κλούγκε και τον ‘Ελληνα υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, περίπου 8 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο λόγω της χαμηλής ποιότητας σχετικά με την φροντίδα των ασθενών. Σε κοινό άρθρο τους στην «Καθημερινή της Κυριακής» Κικίλιας και Κλούγκε υπογραμμίζουν μεταξύ άλλων πως «η πανδημία της COVID-19 έχει αναδείξει ότι οι μηχανισμοί διασφάλισης ποιότητας και ασφάλειας αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις, τώρα περισσότερο από κάθε άλλη περίοδο».

Το νέο γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Αθήνα ιδρύθηκε για να αντιμετωπίσει ακριβώς αυτή την πρόκληση. Πρόκειται για το επιστέγασμα μιας μακράς και πολυεπίπεδης συνεργασίας μεταξύ του Περιφερειακού Γραφείου του Π.Ο.Υ. Ευρώπης και του Υπουργείου Υγείας της Ελλάδας. Δεν αναφερόμαστε σε μια νέα αίθουσα, με μερικές καρέκλες, ένα τραπέζι και δύο υπολογιστές ούτε για μια ακόμη γραφειοκρατική δομή. Το νέο Γραφείο θα παρέχει υπηρεσίες, συμβουλές και τεχνική υποστήριξη σε όλες της χώρες της Μεσογείου, καθώς και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Θα συνεργάζεται με κυβερνήσεις, φορείς χάραξης πολιτικής, ηγέτες συστημάτων υγείας, ασθενείς, ιατρούς, επαγγελματίες υγείας και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Θα υποστηρίζει την αέναη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών, εστιάζοντας στην ανάδειξη της σημασίας ενός ανθρώπινου δυναμικού υψηλής ποιότητας στον χώρο της υγείας, στην καλλιέργεια της αριστείας, στη διασφάλιση της ασφαλούς και αποτελεσματικής πρακτικής της ιατρικής καθώς και των τεχνολογιών υγείας, στη διασφάλιση της ορθής αξιοποίησης των πληροφοριακών συστημάτων και στην εξασφάλιση χρηματοδότησης. Το νέο γραφείο ενσαρκώνει τη δέσμευση του Π.Ο.Υ. αλλά και της ελληνικής Πολιτείας για έναν πιο δίκαιο και πιο υγιή κόσμο. Ο Π.Ο.Υ. χαιρετίζει την ανθεκτικότητα της Ελλάδας στις σημερινές προκλήσεις της πανδημίας αλλά και τις πρόσφατες σημαντικές πρωτοβουλίες αναφορικά με την διασφάλιση της ποιότητας της φροντίδας στην χώρα. Αποτελεί «παράσημο αναγνώρισης» για την προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, όπως η επιτυχής υλοποίηση του αντικαπνιστικού νόμου και η δημιουργία του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) που εξασφαλίζει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας στους Έλληνες πολίτες.

Related Posts

News

Εξερευνώντας το μέλλον των οικονομικών σε ένα ταχέως εξελισσόμενο τοπίο

Καθώς ο κόσμος συνεχίζει να αντιμετωπίζει οικονομικές αλλαγές και προκλήσεις, τα χρηματοοικονομικά βρίσκονται στο επίκεντρο ως κύριο θέμα συζήτησης. Σε αυτό το άρθρο, διερευνούμε ορισμένες