Κορωνοϊός: Προβληματισμός για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη

Πολιτικη

Η επιδημιολογική κατάσταση στη Θεσσαλονίκη έχει αναβαθμίσει το επίπεδο του συναγερμού σε κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους, εν όψει των εορτασμών στη Θεσσαλονίκη για την απελευθέρωση της πόλης και της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου.

Στην κυβέρνηση παρακολουθούν τα δεδομένα που επικρατούν στην περιοχή σημειώνοντας ότι προς ώρας δεν τίθεται κανένα ζήτημα ματαίωσης των εορταστικών εκδηλώσεων. Οι αποφάσεις για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου αναμένεται να ληφθούν την επόμενη εβδομάδα. Όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, αν και οι αποφάσεις ακόμα δεν έχουν οριστικοποιηθεί, επί τάπητος έχει τεθεί το ζήτημα είτε να πραγματοποιηθούν με αυστηρά μέτρα, είτε ακόμη και να μην γίνουν.

Όπως δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Mega, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, «υπάρχει πάντα η σκέψη να μην έχουμε την παρέλαση με τον παραδοσιακό τρόπο που γίνεται. Αν υπάρξει ανάγκη να προφυλαχτούμε, είναι προφανές ότι θα πάρουμε μέτρα. Ό,τι αποφασιστεί για τη στρατιωτική παρέλαση θα αφορά και στις μαθητικές παρελάσεις». Αρμόδιες πηγές τονίζουν, πάντως, προς το CNN Greece ότι το υφιστάμενο πλαίσιο των κανόνων, με τις αποστάσεις, τις μάσκες και το πλαφόν στα παρευρισκόμενα άτομα είναι επαρκές για να αποσοβήσει τον υγειονομικό κίνδυνο.

Ταυτοχρόνως όμως προέβαιναν στην αυτονόητη παραδοχή ότι είναι σημαντική η χρονική απόσταση από το συγκεκριμένο ορόσημο και υπογράμμιζαν ότι τα πάντα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της πανδημίας. Σε κάθε περίπτωση, εάν οι επιδημιολογικοί δείκτες διατηρηθούν στο «κόκκινο» τότε στη φαρέτρα των λοιμωξιολόγων βρίσκεται πάντοτε η εισήγηση για αναβολή της στρατιωτικής και μαθητικής παρέλασης.

Αντιστοίχως ο εορτασμός του Αγίου Δημητρίου, να πραγματοποιηθεί υπό δρακόντεια υγειονομικά πρωτόκολλα. Άλλωστε οι επιστήμονες δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την πορεία της πανδημίας κυρίως στις περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας και ιδίως την τάση πίεσης που τείνουν να δημιουργήσουν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Κυρίαρχος στόχος κυβέρνησης και ειδικών είναι να αποτραπεί η επανάληψη των φαινόμενων συνωστισμού κατά την περσινή δοξολογία για τον πολιούχο της Θεσσαλονίκης που λειτούργησε ως ακόμη μια εστία υπερμετάδοσης του ιού, οδηγώντας στις ανεξέλεγκτες, υγειονομικά καταστάσεις που καταγράφηκαν.