Συρίγος: Αύξηση θνησιμότητας στους πιο συχνούς καρκίνους τα επόμενα χρόνια λόγω πανδημίας

News

Την επόμενη πενταετία η θνησιμότητα στους πιο συχνούς καρκίνους (μαστό, πνεύμονα, παχύ έντερο, τράχηλο) μπορεί να αυξηθεί έως και 15%, λόγω πανδημίας, σημειώνει σε συνένετυξή του ο καθηγητής Παθολογίας – Ογκολογίας Κωσταντίνος Συρίγος. Είναι κάτι πράγματι θλιβερό που αποτελεί μεγάλη οπισθοδρόμηση, καθώς τις τελευταίες δεκαετίες η θνησιμότητα του καρκίνου μειωνόταν, σημειώνει επίσης ο καθηγητής Παθολογίας – Ογκολογίας του ΕΚΠΑ, διευθυντής της Γ΄ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής στο «Σωτηρία», και υπεύθυνος του Κέντρου Κλινικών Μελετών του Νοσοκομείου, Κωσταντίνος Συρίγος.

Ο καθηγητής μιλώντας στο Πρακτορείο FM για τις παράπλευρες απώλειες της πανδημίας σε σχέση με τους ογκολογικούς ασθενείς, αναφέρει ότι αυτό που θα έχει μεγάλη επίπτωση είναι η διακοπή των θεραπειών, η διακοπή των προληπτικών εξετάσεων, (μαστογραφία, παπ τεστ, κωλονοσκόπηση) των θεραπευτικών ιατρικών πράξεων (χειρουργεία, ακτινοθεραπείες, χημειοθεραπείες) και το follow up. «Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό. Είναι παγκόσμιο. Οι λόγοι είναι ότι δεν υπήρχαν ή ακόμη δεν υπάρχουν σε μερικά μέρη, υπηρεσίες υγείας, γιατί έχουν στραφεί σε άλλες προτεραιότητες, υπάρχει έλλειψη σε ανθρώπινο δυναμικό, γιατί οι γιατροί ασχολούνται κυρίως με τη νόσο Covid, αλλά και οι ίδιοι οι ασθενείς φοβούνται να πηγαίνουν στα προγραμματισμένα ραντεβού τους, ή τις επισκέψεις στα νοσοκομεία».

Ο κ. Συρίγος φέρνει παράδειγμα ασθενείς που από πέρσι το Γενάρη είχαν διαγνωσθεί με κάποια νεοπλασία, αλλά φοβόντουσαν να πάνε στο νοσοκομείο και όταν πήγαν το καλοκαίρι, η κλινική εικόνα είχε αλλάξει. Είναι όμως ευθύνη των γιατρών, των υπηρεσιών υγείας να ενημερώσουν, λέει ο κ. Συρίγος, γιατί ο κόσμος δεν γνωρίζει και σκέφτεται «άσε τώρα να γλυτώσω από αυτό που έρχεται και με απειλεί, και για το άλλο έχω χρόνο. Το θέμα είναι ότι δεν έχει χρόνο, γιατί το “άλλο” παράλληλα συνεχίζει να εξελίσσεται». Πρέπει, λέει ο καθηγητής, να εξασφαλιστούν συνθήκες ασφαλείας που ο ασθενής ή ο υγιής (αν πρόκειται για προληπτικό έλεγχο) να αισθάνεται ότι δεν κινδυνεύει. Δηλαδή να υπάρχουν τέτοια πρωτόκολλα στις ογκολογικές κλινικές που ο άρρωστος να έρχεται με ασφάλεια και να μην αναβάλλει τη θεραπεία του, υπό τον φόβο της μετάδοσης κορονοϊού. «Εμείς στο Σωτηρία στην κλινική μου κάνουμε από το Γενάρη rapid test κάθε μέρα σε όλους τους ασθενείς».

Related Posts

News

Εξερευνώντας το μέλλον των οικονομικών σε ένα ταχέως εξελισσόμενο τοπίο

Καθώς ο κόσμος συνεχίζει να αντιμετωπίζει οικονομικές αλλαγές και προκλήσεις, τα χρηματοοικονομικά βρίσκονται στο επίκεντρο ως κύριο θέμα συζήτησης. Σε αυτό το άρθρο, διερευνούμε ορισμένες